Tag ind og se fodbold fra den Franske liga i Lyon

Tag ind og se fodbold fra den Franske liga i Lyon

470 km syd for Paris og 320 km nord for Marseille findes byen Lyon. En by med omkring en halv millioner indbyggere, hvilket gør det til den tredjestørste i Frankrig. Og så har byen et meget succesfyldt fodboldhold med navnet Olympique Lyon, som mange rejser til byen for at opleve live.

Byen Lyon

Indbyggerne i byen Lyon kaldes lyonnais. De kan nyde livet mellem floderne Saone og Rhone i det sydøstlig Frankrig. Byen blev grundlagt at gallerne, men var på et tidspunkt også romersk. Lyon har altid være et handelscentrum grundet nærheden til Italien og Schweiz. Derfor er byen også en meget brugt messeby. En kendt stor virksomhed i byen er lastbilsproducenten Beliet, der nu er ejet af franske Renault. Der er desuden meget kemisk industri og silkeproduktion i Lyon. Tæt ved byen findes også stor vinproduktion, der er kendt over det meste af verden.

Stiftet i 1950

Olympique Lyon er en af de mest succesfuld fodboldklubber i Frankrig og Europa. Den blev stiftet i 1950. Allerede i klubbens anden sæson vandt Lyon den næstbedste franske liga. I 1963/1964 kom den første sejr for klubben i Coupe de France turneringen. Siden har der været stor succes i mange turneringer. Klubben spiller i hvide, røde og blå farver på deres Lyon fodboldtrøje, der er blevet et meget populært souvenir for mange fodboldfans. Lyon har i øvrigt stor rivalisering med den nærmeste store klub, Sant-Étienne. De to klubber kæmper om oplandet og dermed tilskuere og fans til deres kampe.

Kæmpe stor succes

Olympique Lyon, der har kælenavnet Les Gomes (børnene) spiller til dagligt i den bedste franske liga. Det første mesterskab vandt de i 2002, og det blev startskuddet på en ekstrem succesfuld periode. Lyon vandt otte mesterskaber i træk, hvilket er rekord i fransk fodbold. Klubben har haft stor succes i europæisk fodbold. 17 gange har de deltaget i Champions League. To gange er de nået til semifinalerne og flere gange til kvartfinalerne. De fleste fodboldfans kender til Lyon.

Ejere og sponsorer

Der har været forskellige ejere af Olympique Lyon gennem tiden. Meget markant har Jean-Michel Aulas været på ejerfronten. Han købte klubben i 1987. Aulas lykkedes på lang sigt med at gør klubben til en magtfaktor i europæisk fodbold og sørgede samtidig for at økonomien i klubben var god.

Der blev i klubben også foretaget investeringen uden for sportsverden. I 2016 overtog en kinesisk fond 20 procent af aktierne i klubben. I juni 2022 købte den amerikanske forretningsmand John Tenor Olympique Lyon. Sportsmærket Adidas har har været en markant sponsor i klubben siden 2010. Lige nu er hovedsponsor bettingvirkomsheden Betclic, men også den lokale Renault Trucks er en god sponsor.

Den dyreste danske spiller

I juli 2019 hentede Lyon danske Joachim Andersen fra italienske Sampdoria. Kontrakten var på fem år, og en række kilder skriver, at der blev betalt cirka 225 millioner kroner for Andersen, der dermed blev den dyreste danske spiller nogensinde. Det blev dog ikke den store succes i den franske klub for danskeren, der dog nåede at spille 32 kampe i den franske. Siden blev Joachim Andersen lejet ud til britiske Fulham, hvor han havde succes, og senere solgt Crystal Palace, også i England, for 22 millioner euro.

Nyt stadion

Olympique Lyon spiller på Grand Stade de Lyon. Altså det er deres hjemmebane, og de spiller på en bane, der er 105 x 68 meter stor. Underlaget er AirFibr hybrid græsplæne, der efterhånden er det mest udbredte på det store europæiske stadions Stadion er bygget mellem 2012 og 2015, så fremstår helt nyt. De første tanker om det nye stadion. Det blev indviet en 9. januar 2016. Der kan være næste 60.000 tilskuere på stadion, hvilket gør det til et af de største i Europa. Faktisk det syvende største, men der er to andre stadions i Frankrig, der har større kapacitet.

Under EM i fodbold 2016 blev der spillet seks kampe på Lyons hjemmebane.  Desuden bruges stadion til blandt andet rugby og koncerter. Blandt andet har det været store koncerter med Rihanna og Will.i.am på det franske stadion. Og faktisk er rekorden for anal tilskuere på stadion sat til en rugbykamp, nemlig med 58.017 den 14. maj 2016, hvor der blev spillet Champions Cup-kamp mellem Saracens og Racing 92.
Stadion bliver ejet af OL Groupe, der også står bag fodboldklubben, der dermed har førsteprioritet til at benytte stadion.

Seks kampe med fyldt stadion

I juni 2016 blev der afviklet hele seks fodboldkampe på det flotte stadion i Lyon, hvor de fem blev overværet af mere end 50.000 tilskuere. Det gjorde der i forbindelse med EM i fodbold. Den 13. juni mødtes Belgien og Italien, tre dage efter var der opgør mellem Ukraine og Nordirland. Den 19. juni spillede Rumænien og Albanien med 49.752 tilskuere, men dagen hvor der var flest tilskuere, hvor ottendelsfinalen, hvor Frankrig besejrede Irland med 2-1 foran 56.279 mennesker. Desuden har der været spillet kampe ved VM i fodbold for kvinder i 2019 på Grand Stade de Lyon.

Også et kvindehold

Olympique Lyonnais Féminin er kvindeteamet i Lyon. Og det er ekstremt succesfuldt. Faktisk den mest succesrige i den franske kvindeligas historie. Kvindeafdelingen har eksisteret siden 2004 i sin nuværende form, men blev oprindeligt stiftet i 1970. Klubben har udviklet sig til den nok mest succesrige omkring kvindefodbold i verden. Fem gange har de vundet Champions League. Og så er deres opgør mod Paris Saint-Germain Fémines meget berømte og prestigefyldte. De to klubber har ovenikøbet mødt hinanden i Champions League finalen.